BLOG / TUDÁSTÁR
BLOG / TUDÁSTÁR
Az olvasáshoz nyisd le!
Forrás: http://www.hidrokultura.hu/grodan
Az olvasáshoz nyisd le!
Kérem további információért, szaktanácsadásért keressen elérhetőségeink egyikén!
Forrás: https://www.grodan.com/product-overview/vegetable-solutions/
Az olvasáshoz nyisd le!
A kőzetgyapot termesztőközegként való alkalmazása számos előnnyel jár. A pontosan szabályozott gyártási mechanizmusnak köszönhetően a közeg konzisztensen jó minőségű. A steril gyártás és a magas hőmérséklet biztosítja, hogy a végeredmény tiszta és steril lesz. Az egyedi hidrofil szálszerkezet jól irányíthatóvá teszi a kőzetgyapotos termesztést. A termelő pontosan a növény igényeihez igazíthatja az adagolt tápanyagok és víz mennyiségét az optimális termesztés eléréséhez. A felesleg nagy mértékben csökken. A hatékony víz és tápanyag felhasználás a négyzetméterenkénti termést magasan, az energiafogyasztást pedig alacsonyan tartja. Ezen túl a közeg könnyű, így egyszerűen használható. Végül de nem utolsó sorban a kőzetgyapot könnyen újra felhasználható. Összefoglalva fenntartható és környezetileg barátságos termék.
Forrás: http://www.hidrokultura.hu/grodan
Az olvasáshoz nyisd le!
A klasszikus üvegházi zöldségek (paradicsom, uborka, paprika) után a high-tech üvegházakban az eper is felkapaszkodik.
A megszerzett széleskörű tudásnak és az új technikák megjelenésének köszönhetően a növény nagy lehetőségeket rejt magában az egész éves üveg alatti termesztésre. Ez nemcsak lehetővé teszi a termelők számára, hogy jobban ellenőrizzék epertermelésüket, hanem a minőséget és a költséghatékonyságot is megőrzik.
Noha az ágazaton belül már sok pozitív fejlemény tapasztalható az epertermesztésben, a termelők továbbra is számos kihívással néznek szembe. Hogyan tudják ellenállóbbá tenni a növényeket a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben, kezelni a munkaerő-piaci nyomást és a változó szabályozást? És hogyan kínálhatnak megoldást az olyan új technikák, mint az adatvezérelt termesztés és a robotika?
Ebben a Food Forwardban a
szamóca üvegházi termesztésének lehetőségeit és kihívásait vitatjuk meg három szakértővel a szektorból: Dieter Baets-szel, a Proefcentrum Hoogstraten Strawberries adatelemzőjével és kutatójával, Ronald de Meesterrel, a Genson operatív igazgatójával és Hans Baekelmansszal, a Grodan növénytermesztési tanácsadójával. Friss híreket adnak az üvegházi epertermesztés legújabb trendjeiről és fejlesztéseiről, és megosztják előrejelzéseiket a jövőbiztos, hatékony epertermesztésről.
A fájl letöltéséhez kattintson az alábbi forrás linkre!
Az olvasáshoz nyisd le!
Előállítás:
A bazaltot - a kőgyapot nyersanyagát - szigorú környezetvédelmi szabályozás szerint nyerik ki a nem védett területekről. A Grodan gyárban a vulkanikus kőzetet minősített folyamat során alakítják át kőzetgyapottá. 1 m3 bazaltból kb. 50 m3 Grodan kőgyapotot állítanak elő. Ez elegendő 350 000 kg paradicsom vagy 1 millió kg uborka termesztéséhez. A kőzetgyapot újrahasznosítása azt jelenti, hogy kevesebb új bazalt szükséges.
Fenntartható termesztés:
A Grodan kőzetgyapot ideális a „Precíz Termesztéshez”. A „Precíz Termesztés” a kertészet leghatékonyabb formája, ahol az optimális termesztési szabályozás biztosítja, hogy a minimálisan bevitt víz, tápanyagok, növény védőszerek, energia és terület, maximális eredményt produkáljon.
Fenntartható újrahasznosítás:
EWC-kód: 020199
A használt Grodan táblák és kockák fenntartható módszerrel hasznosíthatók újra. Az anyag feldolgozásával új kőzetgyapot termék állítható elő, vagy felhasználható tégla, cement, cserép, illetve talajjavító komposzt gyártásához.
Komposztálás referencia:
A.S.A. Köztisztasági Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zs. E. u. 64. (Tel.: +36 62 535 780)
A fenntarthatóság iránti elkötelezettség eredménye, hogy a Grodan-nak számos környezeti bizonyítványt és díjat adományoztak, köztük az Európai Ökocímke és a Lean and Green díjat. A GLOBALG.A.P. nemzetközi szervezetbeli tagságunk -amely hitelesített szabványokat állít fel azért, hogy támogassa a mezőgazdasági termékek fenntarthatóságát - megmutatja, hogy a Grodan milyen aktívan vesz részt az ágazat fenntarthatóságának növelésében.
Forrás: http://www.hidrokultura.hu/